Het museum

Historie
Het Bunkermuseum Den Helder (onderdeel Stichting Stelling Den Helder) is gevestigd in een bunker van het type M151. Deze bunker was ooit een manschappenverblijf voor 27 man. In de bunker vonden 24 manschappen, twee onderofficieren en één officier huisvesting tijdens bijvoorbeeld een bombardement. De M in het type staat voor Marine, waaruit af te leiden is dat het om een ontwerp van de Kriegsmarine gaat. In Den Helder werden maar liefst negen bunkers van dit type gebouwd waarvan er anno 2011 nog zes intact zijn. Er werden vijf exemplaren gebouwd bij de Kroontjesbunker (WN123a M), één op Fort Dirks Admiraal en nog drie bij de MarKoStand (WN127). De drie bij de MarKoStand zijn gesloopt.

In de twee grootste ruimtes vonden twaalf manschappen (per ruimte) hun onderkomen. Langs de muren werden stapelbedden gebouwd. In de kleinste ruimte had hun officier zijn verblijf en in de op een na kleinste ruimte verbleven twee onderofficieren.
De meeste bunkers van het type M151 zijn uitgerust met centrale verwarming. Toch was dit in niet alle exemplaren het geval. In een aantal bunkers van dit type die in Den Helder gebouwd zijn werden de ruimtes verwarmd door middel van een gietijzeren kolenkachel van het type WT80K.

Ontstaan
Het Bunkermuseum Den Helder is ontstaan uit het plan om een expositie te ontwikkelen over de Atlantikwall in Den Helder. Niet alle locaties die Stichting Stelling Den Helder beheert waren hiervoor geschikt en daarom werd in augustus 2011 het initiatief genomen door een aantal vrijwilligers van de stichting om een momenteel leegstaande bunker weer op te knappen en in zoverre te restaureren dat het publiek een goed beeld kan krijgen van het leven in een bunker.

Het bunkermuseum zal voor het eerst opengesteld worden met Open Monumentendag (10 september). Daarna zal de locatie verder ontwikkeld worden.

De M151 in 1998 (Foto: Jan Lugtmeijer)