Nieuws

Bunkermuseum vernieuwd open

Na twee succesvolle openstellingen in 2011 had Bunkermuseum Den Helder vanaf oktober een winterstop. In deze periode verzamelden de betrokken vrijwilligers van het museum allerlei originele gebruiksvoorwerpen en werd er hard gewerkt aan het opknappen van de bunker.

De eerste keer dat Bunkermuseum Den Helder zijn deuren opende was met Openmonumentendag 2011. Toen mocht het museum ruim 130 mensen ontvangen. De tweede OpenStelling (want zo heten de opendagen van het Bunkermuseum) was op 2 oktober. Toen was de bunker onderdeel van de herfstwandeling van het Noord-Hollands Dagblad en bezochten ruim duizend mensen de bunker.

Het Bunkermuseum is gevestigd in een bunker van het type M151, ooit deel uitmakend van de luchtdoelbatterij Dirks Admiraal. De bunker bood een bomvrij onderkomen aan 24 manschappen, twee onderofficieren en een officier. Zij woonden en werkten samen met nog ruim 160 anderen in de batterij. De bunker, waarvan sommige muren drie meter dik zijn, is jarenlang gebruikt als werkplaats en stond sinds 2011 leeg.

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, is er wederom een kleine tentoonstelling ingericht, met als hoofdthema de Atlantikwall in Den Helder. Ondanks dat de renovatiewerkzaamheden nog lang niet klaar zijn gaan de deuren open. Met Openmonumentendag dit jaar hopen de vrijwilligers van het museum ook de meest gehavende ruimte te hebben opgeknapt.

Bunkermuseum Den Helder ligt aan de Nieuweweg richting het centrum van Den Helder en is. Het is de eerste bunker zichtbaar vanaf de weg, gelegen op Fort Dirks Admiraal.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bunkermuseumdenhelder.nl