Latest

Klusweekend

In de aanloop naar de OpenStelling van 5 mei aanstaande werden er enkele kluswerkzaamheden verricht in het Bunkermuseum. Nadat in februari een deel van de bunker opnieuw gestuukt was, werd het tijd de bunker weer op kleur te brengen. In het weekend van 15 april werd er geschilderd, gewerkt aan de luchtzuiveringsinstallatie en allerlei kleinigheden werden tevens weggewerkt. Als kers op de taart bezochten we de bomvrije kazerne op de binnenplaats.
5 mei bent u van harte welkom (zie ook de agenda).

Wederom een groot succes!

Als onderdeel van de herfstwandeling van het Noord Hollands Dagblad was het Bunkermuseum afgelopen zondag geopend. Een dag van te voren kregen we te horen dat er in plaats van 600 aanmeldingen ruim 1200 aanmeldingen voor de wandeling waren gedaan. Al met al was de inschatting voor we open zouden gaan: drukte!

Zondagochtend was Paul om acht uur op locatie om de laatste punten door te nemen met de organisatie. Rond negen uur waren ook Ties en Jacob op locatie en net iets na tienen kwam de eerste groep mensen in de bunker binnen.
Naast de te verwachten bezoekers van de wandeling was er ook publiciteit geweest voor de OpenStelling die we 2 oktober hadden. Er was rond twaalf uur dan ook een zeer divers gezelschap bij de bunker aanwezig.

Er waren bunkerliefhebbers uit Antwerpen, Groningen, IJmuiden en Den Helder aanwezig, kortom: uit alle uithoeken van het land en dus zelfs van over de grens. Maar nu: hoeveel mensen hebben de bunker bezocht?
Ruim duizend wandelaars bezochten de bunker en ruim tweehonderd bunkerliefhebbers die op onze publiciteit waren afgekomen.

Ook mochten we van Tom en Gunther een heuse H.E.S. 10 ontvangen, zoals die ooit bij ons in de M151 gehangen heeft. Deze gaan we opknappen en zal in de toekomst in de bunker te zien zijn. We sloten de dag af met een heuse BunkerBarbeque in een selecte groep.

Kijken hoe Duitse manschappen het hadden in bunker M151

Vandaag stonden we met een mooi artikel in de Helderse Courant (Noord Hollands Dagblad) (klik voor vergroting)

Open Monumentendag groot succes

Het is dan inmiddels alweer bijna twee weken geleden, toch kunnen we met grote voldoening terugblikken op onze eerste openstelling. Op 10 september bezochten ruim 160 man de bunker. Iedereen had daar zo zijn eigen beweegredenen voor zo bleek later.

Om kwart over tien mochten we Jack Koorneef en aanhang Martin verwelkomen. Geen onbekenden, want ook op het Fortificatieforum was uitgebreid aandacht besteed aan het nieuwe bunkermuseum in Den Helder. Al snel volgden meer bezoekers. Het was de hele dag gezellig druk. Ook het weer zat mee, waardoor we buiten een koffietafel konden neerzetten.

Binnen in de bunker bleef het een lange tijd lekker koel, totdat de stroom bezoekers in hoge mate toe begon te nemen. De bunker kon het temperatuurverschil van warme en koude lucht niet aan en al snel condenseerde de hele bunker.

Na het interview op Desperado Radio kwamen John en Nico een item maken over de bunker dat op YouTube te bewonderen is. In de tussentijd kwam ook nog even André Koning, directeur Stichting Stelling Den Helder, langs waaien. Echter zijn bezoek was van korte duur, want hij was de hele dag als afgezant van de Stichting bij het verhalenpaviljoen aanwezig.
Fotograaf Jeroen Noë maakte een schitterende fotoreportage van de bunker en gaf hier zo zijn eigen draai aan. We mochten deze foto’s ook op de site publiceren.

Aan het einde van de dag konden we terugkijken op een succesvolle openstelling, waarna dan ook besloten is door te gaan met de verdere ontwikkeling van het Bunkermuseum. De dag werd rond kwart voor acht afgesloten met een heuse bunkerbarbecue bij het collega-museum achter het postkantoor. Toen rond elf uur het noodweer in Den Helder losbarstte besloten we een einde te maken aan de dag en de bunkers.

(NB. De spullen staan inmiddels weer in onze kluis)

Op 2 oktober gaan we weer open, deze keer tijdens de herfstwandeling die het Noord-Hollands Dagblad organiseert. Meer informatie daarover volgt nog.

zaterdag 17 september

Zaterdag hebben ruim 60 vrijwilligers uit Noord-Holland de werkdag van het landschap gehouden op Fort Dirksz Admiraal. Op initiatief van de werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer uit Den Helder en georganiseerd door de Stichting Landschap Noord-Holland. Ondanks de buien is er toch een monsterklus geklaard. U kunt het resultaat bekijken op 24 september tijdens het avondprogramma van de Burendag Tuindorp of op 2 oktober tijdens de herfstwandeltocht georganiseerd door het Noord-Hollands Dagblad.

Ook is tijdens de wandeltocht de M151 weer te bezichtigen.

Jan van Tongeren stuurde ons deze aanvulling nog op (uit: NHD)